Van Waalwijks Schoolhandbaltoernooi tot Jong Oranje: Handbaltalent Jochem vertelt

Van Waalwijks Schoolhandbaltoernooi tot Jong Oranje: Handbaltalent Jochem vertelt

Van Waalwijks Schoolhandbaltoernooi tot Jong Oranje

Handbaltalent Jochem Brouwer vertelt over zijn handbalavontuur

Op woensdag 18 april is het weer zover: Het Schoolhandbaltoernooi 2018. Het jaarlijks terugkerend handbalevenement voor alle basisscholen uit de Gemeente Waalwijk is inmiddels uitgegroeid tot een begrip en een ware traditie! In de aankomende weken blikken we met een aantal handbalfanaten vooruit op het toernooi en zij vertellen ons waarom zij zo gek zijn van de handbalsport en wat hun band in met het toernooi. Deze week is het de beurt aan de 16-jarige Jochem Brouwer, jeugdspeler van Tachos.

Jochem speelt momenteel zelf in de Heren A1 van Tachos Waalwijk in de jeugddivisie. Dit is landelijk het hoogste niveau wat je kan spelen in de jeugd. Maar zijn handbalcarrière begon hij ooit op 8-jarige leeftijd, toen zijn vriendjes ook allemaal deze sport beoefende leek het hem toch ook wel erg leuk. In die periode deed hij met zijn klasgenoten ook mee aan het Schoolhandbaltoernooi in Waalwijk en eigenlijk is het daar allemaal begonnen voor hem. Na zijn eerste Schoolhandbaltoernooi heeft hij zich meteen aangemeld bij Tachos en in de ruim acht jaar later heeft Jochem zich ontwikkelt tot een waar natuurtalent en de liefde voor de handbalsport is alleen maar verder gegroeid. “Tijdens mijn deelname aan het Schoolhandbaltoernooi haalde de sport me meteen over. Het leuke aan dit toernooi is dat je een nieuwe sport ontdekt en dat je natuurlijk lekker met je vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. En dat je het ook kan opnemen tegen de andere basisscholen uit Waalwijk.” Als we Jochem vragen wat hij na acht jaar handballen zo leuk vindt aan deze sport is hij meteen erg duidelijk: “Handbal is een snelle sport, dat maakt het zo leuk. Het spel staat zelden tot nooit stil waardoor je continu scherp moet zijn. Verder kun je erg veel kwijt in deze sport. Je moet zowel aanvallend als verdedigend je mannetje staan en dat maakt dat je altijd in beweging bent”.

 Jochem is tot op de dag van vandaag nog net zo fanatiek als jaren geleden, naast Tachos Heren A1 speelt hij ook mee bij de Heren Senioren 1 van Tachos welke uitkomen in de Nederlandse Eredivisie. Het talent van deze handbaltopper is ook buiten Waalwijk opgemerkt en momenteel speelt hij ook bij de selectie van Jong-Oranje Onder 18 jaar, waarvoor hij vorig jaar mei is geselecteerd. Afgelopen zomer is hij zelfs al mee geweest naar het Open EK in Zweden en voor dit jaar staat het EK in Oostenrijk op de planning. Voor dit EK moet Jochem nog wel geselecteerd worden, maar hij is erop gebrand om bij de 16 geselecteerde spelers te komen. Men kan dus wel stellen dat Jochem zichzelf in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een zeer groot talent met een mooie handbaltoekomst in het vooruitzicht. Hij is met name belangrijk in de Rechteropbouw, maar speelt daarnaast ook regelmatig Rechterhoek. “Ik vind opbouw spelen geweldig, omdat jij dan degene bent die het spel bepaald. Ik ben een erg stabiele speler, dat betekent dat ik weinig technische fouten maak en veel druk kan zetten op het doel dmv een goed afstandsschot.” Logisch dan ook dat zijn grote handbalvoorbeeld Niels Verteijnen is. Niels speelt ook bij de Heren 1 van Tachos en is net als Jochem rechteropbouw speler. “Ik kan veel van Niels leren! Ook speel ik samen met hem bij Jong-Oranje en op trainingen geeft hij me regelmatig tips. Dit alles om mezelf alleen maar nog beter te ontwikkelen. Stiekem ben ik nog steeds erg blij dat ik destijds heb meegedaan aan het Schoolhandbaltoernooi, want anders was ik misschien wel nooit gaan handballen!”

Foto van Jochem, destijds bij het Schoolhandbaltoernooi


We wensen Jochem veel succes in zijn verder handbalcarrière en hopen nog veel van hem te horen!